14 enkle sparetips
Å spare penger kan se lett ut på papiret, men når det kommer til stykket er det kanskje ikke så lett likevel. Det kan derfor være lurt å lage seg noen sparerutiner. Dropper du kaffen på kiosken om morgenen? Sett pengene inn på en annen konto, slik at de faktisk er spart – ellers er det fort gjort å bruke pengene på noe annet. Det finnes mange apper som kan hjelpe deg med dette, blant annet Dreams. Her kan du sette av penger du sparer fra dag til dag, og det finnes også noen morsomme sparefunksjoner, som trekker penger fra direkte fra kontoen din automatisk. Plutselig har du spart flere hundre kroner uten å egentlig vite det.
Sparetips mat og drikke
1. Planlegg ukesmeny – få et lavere matbudsjett
Bruk søndagen til å planlegge måltidene i uken som kommer. Velg en handledag i uka slik at du slipper å dra på butikken flere ganger. Husk å lage en detaljert handleliste, slik at du ikke glemmer noe. Synes du det er vanskelig å handle for en hel uke, kan du for eksempel handle for ukedagene på mandag, og ta helgehandelen nærmere helgen. Hvis du lager litt ekstra mat, har du også en flott lunsj neste dag.
Se også: Du kan spare mye penger med et realistisk matbudsjett
2. Lag kaffe hjemme
Det er fristende å kjøpe en kopp kaffe eller to på vei til jobben, og plutselig har det blitt en daglig luksus. En kopp kaffe koster ofte 60 kroner. Du kan spare mye penger ved å lage kaffen hjemme. Lag kaffe før du reiser om morgenen og hell den over i en termokopp, slik at den holder seg varm lenge. Du kan fort spare 1000 kroner i måneden bare på å droppe turen innom kaffebaren. Et enkelt sparetips som ikke krever at du må kutte ut noe.
3. Kvitt deg med en uvane
Å spare penger kan også gi deg en ypperlig mulighet til å kvitte deg med en uvane. Spiser du godteri eller drikker brus hver dag, eller snuser du? Dette er dyre uvaner som koster mye over tid, og kvitter du deg med uvanen vil du spare en hel del penger. Sett pengene du ville brukt inn på en sparekonto. Det er motiverende å se at summen på sparekontoen øker.
Sparetips shopping
4. Handle brukt eller på salg
Du kan gjøre gode kupp ved å handle klær brukt. Loppemarkeder og second hand-butikker har mange skatter til en billig penge. Her får du også tak i klær som få andre har, samtidig som det er miljøvennlig. Før man kjøper klær er det viktig å spørre seg selv om dette er noe man virkelig trenger, eller om man kjøper det kun fordi det er billig. Hvis du har noe i skapet eller boden du ikke bruker, kan selge det på bruktmarkeder. Foretrekker du å selge ting via nett, finnes det mange gode apper for kjøp og salg av brukt, for eksempel Shpock, Finn og Tise.
5. Ikke handle på impuls
Før du kjøper deg noe nytt bør du vurdere kjøpet nøye. Det er fort gjort å la seg friste når man kikker i butikker. Ser du noe du har lyst på, bør du vurdere om det er et impulskjøp, eller er det noe du har tenkt på lenge og faktisk trenger.
6. Bruk biblioteket
Det er unødvendig å bruke mye penger på bøker og filmer, når du kan låne de gratis på biblioteket. Biblioteket har bøker i alle sjangre, og det er behjelpelig med å finne bøker som passer for deg. Kjøper du et par bøker i måneden, kan du spare noen hundrelapper bare ved å gå innom biblioteket og ikke bokhandelen.
Sparetips økonomi
7. Betal ned lånet med høyest effektive rente først
Hvis du har flere lån, er det lurt å betale ned det dyreste lånet først. Det er det lånet som har den høyest effektive renten, og ved å betale ned dette først, påløper det seg ikke unødvendig mye renter. Selv om det månedlige avdraget på det dyre lånet er størst, vil det lønne seg over tid. Du bør for eksempel betale ned et forbrukslån før du betaler ned studielånet. Hvis du har mange dyre lån, kan det være en ide å refinansiere lånene i et lån.
8. Betal regningene dine i tide
Så enkelt, men likevel lett å glemme. Sett på varsel på telefonen som minner deg på å betale regningene dine. Glemmer du å betale i tide vil det komme gebyr, og det bør man helst unngå. Husk også å be om regningene på e-post eller e-faktura, så slipper du å betale dyre fakturagebyr. Og ikke glem at selv om du tar ferie, så tar ikke regningene dine det.
9. Reforhandle forsikringene dine
Forsikringer kan fort bli dyre. Gå til forsikringsselskapet og spør om de kan gi deg et nytt tilbud. Du kan fort spare noen tusenlapper ved å forhandle forsikringen. Forsikringsportalen hjelper deg å finne de beste forsikringstilbudene til deg.
10. Få kontroll over økonomien og lag et budsjett
Å være bevisst og ha fokus på sparing i hverdagen hjelper deg langt på vei. Bruk tid til å lese deg opp på budsjett og sparetips. Gå gjennom økonomien din, og se hvor du kan spare. Få kontroll og oversikt over økonomien for å spare mest mulig penger.
11. Ha en dag uten utgifter i uken
Velg en eller to dager hver uke hvor du unngår å bruke penger. Har du handlet inn måltidene i starten av uken, skal det være fullt overkommelig å ha en dag eller to i uken uten kostnader. Regn ut hvor mye penger du bruker i gjennomsnitt hver dag, så ser du fort hvor mye du sparer. Dette er et effektivt sparetips, men det krever litt planlegging.
Sparetips – endre avtaler
12. Bruk mindre strøm
Tørk klærne dine på et tørkestativ i stedet for å bruke tørketrommel. Reduser varmen i huset med et par grader, og ta heller på deg litt ekstra klær. Slukk lyset i alle rom du ikke bruker. I tillegg kan det være hyggelig å bruke stearinlys i rommet du oppholder deg i. Bare husk å slukk stearinlysene før du forlater rommet. Med disse små endringene kan du spare mye penger på strømregningen.
13. Se etter gode tilbud på telefon, strøm, treningssenter o.l. avtaler som er billigere
Betaler du dyre telefon- og strømregninger, eller trener du på et dyrt treningssenter? Det kan være lurt å gå gjennom abonnementene dine, og se etter billigere løsninger. Det finnes mange gode telefonabonnementer, som også er billig. Spør om tilbud fra andre leverandører. Ønsker du å trene på treningssenter, finnes det mange senter som koster rundt 200 kroner i måneden. Ta et dypdykk i utgiftene for å se hvor det er mulig å spare inn. Det samme gjelder for abonnementer og lignende du ikke bruker. Er du medlem på et treningssenter du ikke bruker, kan du like gjerne si opp. Mange nettbanker gir deg oversikt over hva du bruker penger på. Er den noen utgifter som du kan kutte ned på?
14. Benytt deg av lojalitetsprogrammer
Mange butikker har egne kundeklubber med gode tilbud. Kundeklubbene er ofte gratis, og du kan få rabatter på en mengde varer. Bare husk å kjøpe ting du trenger. Man kan fort ende opp med et par ekstra varer, kun fordi det er rabatt. De fleste dagligvarebutikker har sitt eget lojalitetsprogram, så det er også mulighet for å spare penger på mat.